23 Aralık 2011 Cuma

Hollanda'da uyusturucu! Yasal durumlar

Merhaba, daha once de duyurdugum gibi yeni yazim uyusturucu ustune, ama yaptigim arastirma sonucunda bu konuyu da bir kac basliga ayirip oyle yazmaya karar verdim. Konu ile ilgili ilk yazim, buradaki yasalar uyusturucu hakkinda neler diyor? Bu konuyu yazarken kaynak olarak, Hollanda hukumetinin ulke capindaki bu ve buna benzer duzenlemeleri halkin bilgisine sundugu websitesini kullandim. Netice olarak uyusturucu buralarda da yasak oyle serbest degil buyurun okuyalim ogrenelim.


                                           

Hollanda'nin  uyusturucu politikasi adi "Opiumwet" olarak gecen yasa ile duzenlenmistir. Yasanin amaci halk arasinda uyusturucu kullaniminin yayilmasini, uyusturucu bagimliligini ve bagimlilarin etrafina zarar vermesini engellemektir. Bunu saglamak icin gudulen politikaya "harm reduction"yani "zarar azaltma politikasi"denmektedir. Yani bagimli kisiye bagimliliktan kurtulabilmesi icin herturlu tedavi olanagi saglanmakta ama tedavinin mumkun olmadigi durumlarda bagimlinin sagligini ve icine dusecegi olasi riskli durumlardan korumak icin asagidaki uygulamalar yapilmaktadir;
- Uyusturucu bagimlisi kisi kullandigi igneleri bedava olarak yeni ve steril olanlariyla degistirebilir boylece baskalarinin ignelerinin kullanmalari sonucunda bulasmasi olasi, aids, hepatit B ve C hastaliklarin onune gecilmis olunur.
-Methadon ve eroin kullanicilarina bu uyusturuculari kullanabilmeleri icin yer gosterilir.


Yasa uyusturuculari "soft drugs", (marihuana, hashas, bazi uyku ilaclari ve sakinlestiriciler vb.) ve "hard drugs"    (kokain, eroin, amfetamin, LSD, ectasy vb) olarak ikiye ayirmis durumda.

Soft drugs kategorisinde yer alan uyusturucular tamamiyle masum olmayip diger kategoriye gore zararlari daha az olan uyusturucular.
Hard drugs kategorisinde yer alan uyusturucular bagimlilik yapici, kullanicinin sagligini ve cevre guvenligini tehdit edici ozellikleri olan uyusturucular.

   Ot, marihuana ve hashas saglik acisindan zararli olup riskleri daha azdir, o yuzden bu uyusturucularin kullanimi, uretimi, satisi yasadisi olmasina ragmen "hosgoru politikasi"nedeniyle savcilik bu konuda suc duyurusunda bulunmamaktadir.





Coffeshop'lar


Coffeshop'larin kurulusuna musaade edilmesinin amaci softdrugs kullanicilarinin  kontrollu ve guvenli bir ortamda ihtiyaclarini giderip onlari yasadisi cevrelerden uzak tutmak ve harddrugs'a gecis risklerini azaltmaktir.
Yasaya gore coffeshoplar'in asagidaki duzenlemelere uymalari gerekiyor;

-Kisi basina gunde en fazla 5 gr. marihuana satmak,
- Alkollu ickiler satmak,
-18 yasin altindakilere satis yapmak,
- Urun reklami yapmak, yasak.

Stoklarinda en fazla 500 gr mal bulundurabiliyorlar.
Coffieshoplar okullara uzakligi en az 350 m.olmali. Boylece 18 yas alti genclik uyusturucudan uzak tutulabilsin.
Hard drugs'larla ilgili yasaklar ve cezalar:
-Bir yetiskin en fazla 0.5 gr kisisel kullanim icin uzerinde bulundurabilir, daha fazlasi maksimum 4 yil hapis ve 67.000.-EU para cezasi getiriyor.
-Ticaretini yapmak, maksimum 8 yil hapis ve veya 67.000.- EU para cezasi
-Hollanda'ya disaridan uyusturucu getirmek 12 yil hapis ve / veya 67.000.- EU para cezasi

Soft drugs'larla ilgili yasaklar ve cezalar:
Uzerinizde 5 gr. dan fazla marihuana bulundurmak yasak, yasagi cigneyenler 1 ay hapis ve 3.350 EU para cezasi aliyorlar.
Sokakta marihuana icmek yasak ya da sehrin belli yerlerinde icmek yasak, cezalar yasagi cignediginiz belediyeye gore degisiyor.

  Yakinda hukumet yasayi degistirmeyi planliyor bu degisiklikler soyle olacak,

-Kisi basi gunde marihuana satisi 5'den 3 grama dusurulecek,

-Musteriler sadece banka kartlariyla odeme yapabilecekler,
-Coffeshoplar uyelik sistemiyle calisip sadece 18  yas ustu ve uye olan musterilerine satis yapabilecek,
-Hollanda vatandasi olmayanlar bu coffeshop'lara uye olamayip onlara satis yapilmasi yasaklanacak, boylece uyusturucu turizminin onune gecilmesi saglanmak isteniyor. 

1 yorum:

Muslum dulkadir dedi ki...

Hollanda'da üzerinde 0.5 gram da olsa erin yakalansa cezası varmı varsa cezası nedir