23 Nisan 2012 Pazartesi

Hollanda'da tatil! Cocuklu aileler icin.



       Yaz geldi cicekler acti, artik zamanidir tatile gitmenin ya da tatil planlari yapmanin. Tatilini Hollanda'da gecirmek isteyenler icin, nacizane birkac oneri de bulunacagim.
        Once cocuklu ailelerden baslayalim diyorum, her ne kadar buralarda cilginca tatil yapma imkani oldugu kadar (Red Light District falan felan...) cocuklu aileler icin olaganustu guzelliklerde egitici, ogretici, eglendirici olanaklar mevcut, sirasiyla bir kac tanesinin uzerinden gecelim.


Madurodam


Adini cok duymussunuzdur eminim, yeri Den Haag'da bulunan bu cok ozel, guzel ve sirin yer cocuklar icin oldugu kadar buyukler icinde guzel bir yer. Hollanda'ya gelip te bir ugramamak olmaz. Burada Hollanda'da ki onemli binalarin, mahallelerin minyaturleri yer aliyor. Fotograflarda da gordugunuz gibi bu minyatur binalarin arasinda enteresan fotograflar cektirebiliyorsunuz. Madurodam yilin her gunu acik. Ayrica iceride kapali alanda cesitli sergiler duzenleniyor, buz heykelleri mesela, sergi alanina girerken sizlere kalin birer ceket veriyorlar. Bir de arada gordugunuz kumbaralara 5 cent atarsaniz trenler, askerler ucaklar bir muddet hareket edip ses de cikariyorlar.

Burasi 1952 yilinda yapilmis ve 2. dunya savasi sirasinda Curasao'lu ogrenci olan, 1940'ta Hollanda icin Almanlara karsi savasan ve savasta olen George Maduro'nun adi verilmis.

Madurodam adres: George Maduroplein 1   
                             2584 RZ Den Haag 

Telefon: +31 (0)70 416 24 00
e-mail adres: info@madurodam.nl
Internet adresi: www.madurodam.nl 
Giris ucretleri : 0-2 yas ucretsiz, 3-11 yas 10,50 EU 12 yas ve ustu 14,50 EU
Acilis saatleri: 09:00-20:00  bilet satislari ise 19:00'da bitiyor
Ayrica Madurodam ile birlikte yine Den Haag'da bulunan Omniversum ve Scheveningen Sea Life icin internetten combine biletler alabiliyorsunuz. Internet uzerinden yapilan bilet satislarinda bir miktar indirim de var.

Omniversum

Burasi arkadaslar yine Den Haag'da bir sinema, ve alelade bir sinema degil, filmler bir futbol sahasi buyuklugunde, yarim kure seklinde ve tavana yerlestirilmis bir ekrana yansitiliyor ve siz de filmleri sirtustu yatarak seyrediyorsunuz. Gosterilen filmler belgesellerden ibaret her yastan insan icin egitici ve ogretici. Mesela ben birkac sene once kopek baliklari ile ilgili bir belgesel seyretmistim orada inanilmaz guzeldi. Su andaki programlarinda su alti, uzay, Van Gogh, yunuslar, vb. konulu belgesel filmler yeraliyor. Filmler Hollandaca ve Ingilizce Turkce yok maalesef, Ingilizce ogrenen cocuklari olanlar icin inanilmaz bir tecrube olacaktir. Filmlerin saatleri ile ilgili bilgiyi tabii ki websitelerinden ogrenebilirsiniz.
Omniversum'un oturma yerleri ve tavandaki sahne






Omniversum adres: President Kenedylaan 5
                              2517 JK Den Haag


Websitesi: www.omniversum.nl


Telefon: 0900 666 48 37

Acilis Saatleri: 10:00-20:00

Giris ucretleri:0-4 yas arasi ucretsiz(onlar anne babalarinin kucaklarina oturarak seyredebiliyorlar) 
                     4-11 yas arasi ve 65 yas ustu icin: 8,50 EU
                     Yetiskinler: 10 EU


Sealife Scheveningen


Bir kere Scheveningen cok guzel bir plaj oraya kadar gitmisken plajda yuruyus yapmayi da ihmal etmeyin hem Sealife plajin ustunde zaten yuruken gorursunuz, bir de plaj ustunde dunyanin heryerinden yemeklerin sunuldugu restoranlarda yemek te yiyebilirsiniz, dunya yemegi begenene kalsin ben Turk yemeginden sasmam diyorsaniz plajin girisinde bir yerlerde adini simdi hatirlamadigim cok buyuk bir Turk restorani da var. Kalitesini bilmiyorum orada hic yemedim, ama bana burada Turk yemekleri hic guzel gelmiyor havasi midir suyu mudur bilmem, orijinal tadi bilince burada yediklerim yavan geliyor o yuzden sahsen dunyanin diger mutfaklarini artik neresi denk gelirse tercih ediyorum nasilsa orijinalini bilmiyorum. Bir de eger yolunuz duser Yunan lokantasina giderseniz goreceksiniz hepsi Turk yemegi, hatta isimler bile Turkce "caciki, dolmaki, sarmaki, patlican tavaki" gibi ama onun da yagi tuzu bir baska o da olmuyor ama Yunan lokantasinda yiyecekseniz illa ki balik, salata ve deniz urunleri yiyin cok guzel yapiyorlar. 
Sealife giris



Sealife kocaman bir aqua park, iceride deniz yengeclerinden kopek baliklarina, yunuslara herturlu deniz canlisini gormek mumkun cocuklar bayiliyorlar boyle yerlere. 

Sealife Adres: Strandweg 13
                      2586 JK Den Haag
Telefon: +31 070 354 21 00

Acilis saatleri: Pazartesiden Pazara 10:00-18:00
                     Temmuz ve Agustos aylarinda ise 10:00-20:00

Giris ucretleri: 0-3 yas ucretsiz
                      3-11 yas 10,50 EU
                      11 yas ustu 15,50 EU  eger biletleri gitmeden evvel internetten alirsaniz bilet basina 2-3 EU indirim alabiliyorsunuz kalabalik aileler icin tavsiye ederim. 
Yukarida verdigim tum websiteleri ayni zamanda ingilizce olarak da goruntuleyebilirsiniz. 

Bitmedi devam ediyoruzzz....