14 Ocak 2012 Cumartesi

Red Light District-Episode 2






      Gelelim yazimizin ikinci bolumune, tarih!
Herseyin ve her yerin tarihi oldugu gibi Red Light District'in de enteresan bir tarihi var. 
Amsterdam sehrinin en eski yerlesim bolgelerinden biri olan De Wallen (bugunku Red Light District'in bulundugu yer) 13. yuzyildan beri fuhus sektorunun aktif oldugu bir yer olmus, o yillarda (ve bugun hala) gelirinin buyuk kismini tasimacilik ve uluslararasi ticaretten elde eden sehre, uzun yolculuklardan sehre donen denizcilerin ziyaret ettikleri ilk yer burasi olmus. Bu yillarda fuhusa goz yumulmasinin nedeni sehirde yasayan onurlu hanimlari tecavuz ve cinsel tacizden korumakmis. Ama belli kurallar cercevesinde, fuhus yapan kadinlarin evlenmeleri yasakmis, evli erkeklerin ve yahudilerin de fahiselerle beraber olmalari yasakmis. Serbest olmasina ragmen fuhus onursuz bir meslek olarak gorulup fuhus calisanlarinin hicbir hakki yasalar tarafindan korunmuyormus. O donem Hollanda toplumunda onur cok onemli bir olgu, onurlu ve onursuz meslekler ve insanlar arasinda kesin bir ayirim varmis.

16. yy.'da fuhus yasaklanip sadece belediyeler tarafindan genelevler isletilirmis.


1806-1911 yillari arasinda Hollanda fuhusa yasal duzenleme getirmis, kurallara uyan genelevler yasal ilan edilmisler ama 1911 yilinda gelen Hristiyan yonetim fuhusu tekrar yasa disi ilan etmis.





20 yy.ortalarina kadar ise fuhus yerel yonetimler tarafindan tolere ediliyor (yani yasak aslinda) polis sadece asayisin bozulmasi ya da insan ticareti sozkonusu oldugunda duruma mudahale ediyor. Bu toleransin sebebide aynen uyusturucuda oldugu gibi isi kontrol altinda tutup mafyanin eline gecmesini, kadinlarin fuhusa zorlanmalarini bir bakima onlemek. 18 yasindan buyuk hanimlar talep ettikleri taktirde kendilerine fuhus lisanslari (bizde vesika mi diyorlar?) verilmis. 
1988 yilinda fuhus tamamiyle yasal bir is olarak ilan edilmis. 
2000 yilindan itibaren sex clublar yari yasal tolere edilmis isletmeler degil tamamen yasal sirketler haline gelmisler, ayni sene fuhus calisanlarina sendika kurma ve sendika uyeligi haklari verilmis.  











1970'li yillarda devlet tarafindan fuhus sektorunun tamamen ortadan kaldirilamayacagi anlasilip yeniden yasal duzenlemeler getirilmis calisma haklari duzenlenmis ve devlet vergisini almaya baslamis. Bu duzenlemelerin amaci hem bu islerde calisanlarin, hem musterilerin guvenligini saglamak, sagliklarini korumak, yasadisi insan ticaretinin onune gecmek, fuhusa zorlamayi ortadan kaldirmak (maalesef duzenlemeler bu amaca yeteri kadar hizmet etmemis olacak ki son yapilan arastirmalara gore ozellikle dogu bloku ulkelerinden pek cok yasadisi kadinin bu sektorde calistigi tespit edilmistir.) hem de ulkeye yeni gelir kapisi acmak zira Hollanda hukumetinin gelirinin buyuk bolumu alinan vergilerdir ve vergi kacakciligi bu ulkede yapilabilecek en buyuk suctur.








Tarih ozetle bu kadar. Ama bitmedi devami geliyor...