25 Kasım 2011 Cuma

Hollanda'da Alisveris Giris

Eveet turist olarak buralara gelecek olanlarin en cok ilgilendigi konularadan, tarih, doga ve mimariden sonra tabii !?!?
Gecenlerde kizkardesim bize ziyarete geldi, ben kizkardesimi cok severim, benim kizkardesim alisverisi cok sever, ve ben alisverisi hic sevmem gerekmedigi surece dukkanlara adimi atmam bir tek supermarketlere gider mutfak alisverisi yaparim, yiyecek icecegin yaninda supermarketlerde satilan indirimli ivir zivirlardan (ozellikle kirtasiye ve oyuncak)  alirim eve gelince de ivir zivirlar ve ben ooylece birbirimize bakariz.
Ama kizkardesim farkli o giyecek magazalarina girer saatlerce o magazalarda vakit gecirir dedim ya kizkardesim alisverisi sever ben de kizkardesimi severim, alisverisi sevmem.
Ben sevmiyorum diye bu konuda yazmayacak degilim netekim bizim de topluma bir nevi yararimiz dokunsun degil mi.
Damrak caddesi
Kiz kardesimle Amsterdam'da yaptigimiz gezinin verdigi tecrubelerimi sizlere aktariyorum buyurun. Mesela alisverisinin bir kismini Amsterdam'da yapacak olan sevgili arkadaslar. Damrak caddesi uzerinde (Dam meydanina cikar) bir suru hediyelik esya satan dukkan var, girin bakin ama hicbirsey almayin cunku cok pahali, biz incecik penye bir t-shirt'i 20 euro'ya aldik degmez vallahi, o paraya neler var. Ama illaki Uzerinde Hollanda, Amsterdam, Ajax,otlayan  inek, lale, Hollanda bayragi ya da marihuana bitkisi baskili bir sey alacagim diyorsaniz siz bilirsiniz o turistik dukkanlardan alisveris yapabilirsiniz, ama once tum dukkanlari guzelce bir kontrol edin, ayni malin fiyati dukkandan dukkana fark ediyor. Fisinizi de mutlaka saklayin zira daha ucuzunu bulursaniz hemen donup iade edebilirsiniz. Hollanda'da her dukkan fisi ibraz edildigi surece mirin kirin etmeden malini geri alir. Damrak uzerinde yururken dukkanlardan basinizi kaldirabilirseniz sol tarafta uzerinde kocaman"Beurs van Berlage" diye yazan bir bina vardir o bina buralarin, en unlu mimarlarindan Berlage tarafindan yapilmis olup modern mimarinin ilk ornegi olarak kabul edilir.

Beurs van Berlage

Zamaninda cesitli urunler icin borsa binasi olarak hizmet veren bina bugun kongre, seminer ve toplantilar icin kullaniliyor. Eh soyle bir donun bakin yani bir sey demiyorum. Damrak'i bitirip Dam meydanina geldiginizde sag tarafta H&M magazasini gorursunuz, girin H&M urunleri hem cok guzeldir hem de uygun fiyatlidir, ama hicbirseyi denemeden almayin cunku Hollanda'li hanimlarin vucut yapilari bizden farkli oldugu icin askida cok begendiginiz bir sey uzerinizde cok acayip durabilir, omuzlar genis kalca dar, fazla uzun fazla bol gibi.
Damrak'in paralelinde Kalverstraat vardir orasi da magazalarla doludur Turistik cadde de olmadigi icin uygun fiyatli bir suru sey alabilirsiniz.