27 Kasım 2011 Pazar

Hollanda'da Alisveris Sonuc

Rotterdam Merkezinin savas oncesi gorunumu
Hep Amsterdam'da alisverisi konustuk tabii ki cunku orasi turistik bir yer. Ama boyle daha az turistik olan sehirler var, Amsterdam merkezin disi var. Rotterdam sehir merkezi var mesela. Burasinin ozelligi, biraz tarihe gidelim (tarih cok severim ben). Rotterdam limanı uzun sure dunyanin en buyuk limani oldu, su günlerde Singapur. Nakliye sektorunun çok geliştiği bir yer, yani mal gelir mal gider o yüzden Rotterdam çok buyuk, cosmopolitan (dunya da adini sayabileceginiz her ulkeden insan var) ve ticaret sehri. Ikinci Dünya savasi sirasinda Rotterdam sehir merkezi Almanlar tarafindan bombalanip yerle bir edilmis daha doğrusu yok edilmis, bombalamanın hemen sonrasında gonulluler biraraya gelip önce bombalamada evlerini kaybedenler icin geçici konutlar, sonrada sehir merkezini bastan asagi yeniden modern bir tarzda planlı ve programlı olarak insa etmisler. O yüzden Rotterdam şehir merkezinde 17. yuzyildan kalma mimari şaheserleri degil savaş sonrasında yapilmis gozkamastirici modern mimari ornegi yapıları görebilirsiniz. Neyse alışveriş diyorduk, tarihe geri döneceğiz netekim tarih çok önemli.

Rotterdam Merkezin savas sonrasi modern goruntusu

Simdi buraya gezmeye gelenler geriye elbette elleri boş donmeyecekler  Hediye falan almak lazım.
Benim tavsiyem tabii ki turistik magazalardan hic bir sey almayin. Mesela şöyle magazalar var             "Mars Kramer"," Blokker" buralarda oyuncaklar, ev aksesuarları, temizlik arac ve gereçleri (hoş o size lazım değil tabii) enteresan mutfak esyalari, sepetler, fincanlar, mumlar, ortuler ne ararsan var. Fiyatlar hem cok uygun kalite cok guzel, Kozmetik, parfümeri ve reçetesiz ilaçlar (mesela balık yagi, zayıflama ilaçları, vitaminler, agri kesiciler) icin " Kruidvat" ve "Dessing" var, free shoplarda kendinizi heba etmeyin. Icki icin "Gall&Gall" 100 ml'i asan sivilari tabii ki el bagajinda degil valizinizde tasiyorsunuz. "Xenos" adli dukkanda yine ev aksesuarları, ufak mobilyalar, cerceveler, aynalar, yemek setleri, fondu setleri, konserve yiyecekler, soslar, ortuler, hazır perdeler, tepsiler, tutsuler vs. enteresan da bir tarzi vardir bu dukkanin. Hollanda'ya gelip te peynir almadan dönmek olmaz. Hem süpermarketlerde hem de özel peynir dukkanlarinda dunyanin her yerinden cesit cesit peynir bulmak mumkun. Sokak pazarlarini unutmayalim her mahallenin belirli gunlerde kendi pazarları var benim bildiklerim mesela; Cuma gunleri Schiedam merkezde belediye binasinin karsissinda kurulur. Rotterdam Marconiplein ve Rotterdam Blaak'ta  Cumartesi gunleri kurulur, ozellikle Blaak'taki çok buyuktur, elbiseden, ete, tereyagi, peynir, sebze, meyve, cicekten antika'ya kadar hersey bulunur merakı olanlara tavsiye. Bir de Brocant pazarları vardir o da belli zamanlarda belli yerlerde bulunur bu pazarlar da eski ya da eskitilmis, buralarin koy (country) tarzında inanılmaz güzellikte ev aksesuarları vardır, bilgisine internette ulasilabiliyor ama hepsi Hollanda´ca.

Yazi da pek bir uzun oldu ama sonuç olarak; bir kere gelmeden önce nereye gideceksiniz ne yapacaksiniz internette bakin programinizi yapin ki zaman ve para kaybetmeyin, unutmayin burasi cok duzenli ve Turkiye'de bizim alistigimiz gibi herseyin bol bol olmadigi herseyin insanlarin ayagina servis yapilmadigi bir ulke duzenin disinda kalmak kayip demek. Faydali siteler:
Amsterdam icin, www.iamsterdam.com
Rotterdam icin, www.cityguiderotterdam.com
Delft icin, www.rondleidingindelft.nl
diğer şehirler icin ve Hollanda ile ilgili turistik bilgiler icin, www.holland.com

Not: Unutmayin Schipol'de (Amsterdam havaalani) ulkeye giriş yapan yolculara Free Shop'larda alısveriş hakki verilmiyor sadece ülkeden cikis yapan yolcular alisveris yapabilirler. Giriş yapan yolcular icin ise pasaport kontrolden sonra havaalanı icinde bir suru mağaza ve restoran mevcut bulunmaktadir. Hatta Schipol icin de bir de muze bulunmaktadirhttp://www.rijksmuseum.nl/tentoonstellingen/schiphol?lang=en  meraklisina ve zamani olanlara tavsiye ederim.

Herkese iyi tatiller, iyi gezmeler

Hollanda'da Alisveris Gelisme

Internette yazi yazmanin altin kurallarindan biri de fazla uzatmayacaksiniz yani yaziyi az ve oz yazip bir kac cumleyle ne soyleyecekseniz soyleyeceksiniz internette yazi okumaya insanlar fazla zaman ayirmiyorlarmis. O yuzden boyle alisveris gibi kocaman bir konuyu giris, gelisme ve sonuc basliklari altinda uce ayirdim.

Simdi Damrak'ta devam ediyoruz, mucevher, elmas meraki olan Amsterdam Diamond Center'a gozatabilirler sonucta Amsterdam tarihte ve hala Belcika'daki Antwerp ile birlikte elmas ticaretinin onemli bir sehri olmustur. Ikinci dunya savasinda da Rotterdam gibi yerle bir edilmedigi icin 17. Yuzyildan kalma binalarin ihtisamina bakabilir ve buranin ne denli zengin bir sehir oldugunu gorebilirsiniz.

Amsterdam Diamond Center

Yine Damrak uzerinde devam ediyoruz. De Bijenkorf buraya da girin es gecmeyin, dunyaca unlu tasarimcilarin kiyafet, taki, aksesuarlarini ev dekorasyon malzemeleri, oyuncak, kozmetik bir arada bulabilirsiniz. Tasarim urunleri oldugu icin pahalidir ama cok kaliteli urunler bulacaginiz icin eve gidince uzulmezsiniz fazla.

Damrak'i bitirdik. Dam meydanina geldik. Umarim sizde alisverisi bitirmissinizdir, zira daha gorulecek cok sey var. Madame Tusseaud muzesi, Rijksmuseum, Amsterdam Stedelijk Museum, Van Gogh Muzesi, Anna Frank Muzesi (Oraya gitmeden Amsterdam'dan ayrilmayin sakin) Ha bir de yine Damrak uzerinde Seks muzesi var o da artik meraklisina.